Pedagógusoknak

A jól bevált taneszközök mellett javasoljuk a szorobán használatát is! A gyerekek körében igen kedvelt és könnyen használható a matematikatanítás témakörében. 
A szóbeli számolás fejlesztésére gyakorolt hatása kimagasló. A műveletvégzések során egyszerre fejlődik a gyermekek memóriája, figyelme, finommotorikus mozgása.

Bővebben

Pedagógus képzés:

Ingyenes távoktatásos tanfolyam

Ismerkedési szint

Rövid futamidejű távoktatással végezhető tanfolyam, könnyen elsajátítható. Minimális gyakorló anyagot tartalmaz.
Ha szükséges lenne, térítés ellenében 15 pontot igazolunk (a tanfolyam elvégzése után egy évig lehet kérni).

Pedagógus képzés:

Akkreditált, 
30 órás 
tanfolyam

Alap szint

Oktatócsomaggal, pedagógus segítséggel (tutor), 60 napos futamidővel működő tanfolyam. Négy modulból áll. A modulok végén ellenőrző feladatlapot kell kitölteni.
A tanfolyam Tanúsítvánnyal zárul. A tanfolyam pénzdíjas!

Ismerje ​​meg taneszközeinket!

A fából készült szorobán, a munkafüzet család a gyerekek életkori sajátosságaihoz igazítottak. A hosszú éveken át fejlesztett forma, a tanórákon  nagy hatékonysággal használt taneszközök méltán kapták "A XXI. Század Taneszköze" elismerést.

Taneszközeink

Segítünk a beszerzésben

Rendelő felületünk rendelkezésére áll, akár osztálya létszámára törénő rendeléshez!

Tovább a rendeléshez

Letölthető...

Töltse le tanmeneteinket! Javasoljuk, hogy minden fájlt töltsön le és nézze végig az összeset, hogy lássa, honnan és meddig lehet eljutni az oktatás területén a szorobán segítségével!
(A fájlok PDF formátumban vannak. Ha Önnek jobban megfelel, igényelje DOC formátumban! Írjon egy e-mailt!)


Váltószalag mértékegységek átváltásához, a makói szorobánhoz. Mindkét fájlt nyomtassa ki vastagabb papírra!
Az egyiket csíkokra szelve a füzetbe lehet tenni, a másikat két részre vágva, háromszögekké hajtogathatva és ezek egymásba csúsznak a könnyebb tárolás érdekében.

Minden most felsorolt fájl letölthető a szövegre kattintva. Válasszon!

Pedagógusok figyelmébe

"Az a tény, hogy a gyermek már a matematikatanítás kezdeti fokán absztrakt fogalmakkal ismerkedik meg, azt a kötelességet rója ránk, hogy fogalmakat gondos, alapos szemléltetéssel tegyük egyszerűbbé, alapozzuk meg. Első osztályban feltétlenül alkalmaznunk kell a legerősebb szemléltetési módot, a cselekvő (manipulatív) szemléltetést"
(Gazsó - Mosonyi - Vörös: A matematika tanítása)

"Számtalan sok jól bevált és sokak által ismert szemléltetőeszköz van már birtokunkban (a gyermeki ujjak, pálcikák, korongok, számkártyák, játékpénzek, színes rudak, szöges tábla, applikációs képek, logikai készlet...) Ezt a tárházat érdemes kiegészíteni még egy olyan eszközzel, amely matematika tanítás-tanulás folyamatában éveken át sok-sok téma könnyebb, gyorsabb megértésében nyújt segítséget. Az eszköz neve: szorobán, az abakusz-család tagja."
(Vajda József - Vajdáné Bárdi Magdolna:
Szorobánnal a matematikaórákon Kézikönyv)

A taneszközökről

A szemléltetésről

Kézenfekvő lehetőség az írásvetítő használata. Minden szorobánunk alkalmas az írásvetítőre helyezésre, mert a keret, a keresztléc, a tengelyek és a golyók kivételével semmi nem zavarja a fény áthaladását a szorobánon. Az árnyképe tökéletes, a szabályos ujjhasználat jól látszik a kivetített képen.
Az írásvetítő sok iskolában egy elfeledett eszköz. A szertárban pihen. Érdemes újra munkába venni, beállítani. Egy kis takarítás, egy kis javítás után a legtöbb készülék profi módon teszi a dolgát. Ha az írásvetítő állványa nem túl magas, a tanulók a saját szorobánjukat magukkal tudják vinni, boldogan mutatják be a feladatok megoldását. De ha a tanító néni szorobánján számolhatnak, az külön megtiszteltetés számukra.
Egyetlen negatívumot hagy említsek! A "kobra" típusú írásvetítők (ráeső, visszavert fénnyel működő írásvetítők) nem alkalmasak a szorobán kivetítésére. Oka egyszerű, a készülék szerkezeténél fogva dupla árnyképet vetít a fóliánál vastagabb tárgyakról. Ettől eltekintve az írásvetítő a második életét élheti a matematika órákon.

Interaktív tábla

Egyszerű megoldást kínál az interaktív tábla. Mivel ez úgyis egy számítógép segítségével működik, csak kevés hozzávaló szükséges, hogy a szorobánt, de valójában minden mást is ki tudjunk vetíteni valós időben.
Kínálunk hozzá egy igen stabil állványt, egy webkamerát, ha szükséges, ingyenes szoftvert a kamerához. A beállítása már csak egy kis időt vesz igénybe.
Az állványon a kamera távolsága könnyen változtatható. Ha kicsit komolyabb kamera kerül az állványra, akkor nem csak a szorobán, de bármi kivetíthető vele. A lehetőségeknek a fantázia sem szab határt, akár kémiai kísérleteket is lehet vele valós időben kivetíteni (balesetmentesen, távol a gyerekektől, de mégis nagyon jól szemlélhetően)

A 2017-es különszám igényelhető PDF formátumban, ami tartalmazza a szemléltetést.
(Írjon egy e-mailt az ismert címünkre!)

A táblát és a hozzá tartozó számítógépet nem mi kínáljuk!

Kivetítő

Mobil megoldás és nem kell hozzá a tábla, bárhol elhelyezhető a következő megoldás:
Egy kivetítő szükséges hozzá, egy állvány, és egy olyan kamera, ami közvetlenül tud képet adni a kivetítő számára.

(Beszerzésében segítünk!)

Előadásaink megtartásához mi is ezt a megoldást használjuk.

Ehhez a változathoz speciális kamera szükséges!

Tapasztalatok a szorobán használatáról

Pedagógusokkal beszélgetve...
Akiket már nem kell meggyőzni a szorobán hasznáról, akik már több éve tanítanak vele, elárulták tapasztalataikat.
Akik átlagos vagy kifejezetten jó osztályban tanítanak, mondták, hogy csak engedni kell a gyerekeket szárnyalni. Képesek önállóan és gyorsan felfedezni a törvényszerűségeket. Nagyon terhelhetők, rengeteg gyakorló feladat megoldására képesek.
Akik átlagos és vegyes osztályban tanítanak, hasonlót tapasztaltak.
A jók itt is szárnyalnak, a többiek igyekeznek felzárkózni. Egy egészséges versenyszellem alakul ki a gyerekek között.
Aki kicsit lassabban haladó csoportban tanít, megállapította, hogy nincs bukás, nincs az osztályban olyan réteg, aki képtelen megtanulni a matematika alapjait. Örömteli, hogy az eredményeik a korábbi évek tapasztalatával összevetve lényegesen jobbak.
Kis csoportot tanító pedagógusok említették: A kis létszámú csoport előnyei is jelentkeznek, a szorobán használatával még jobban kidomborodnak.
A fejlesztő munkát végző pedagógusok hihetetlen eszköznek tartják a matematika területén a szorobánt.
Mindenki, aki kapcsolatba került velünk, igyekezett elvégezni tanfolyamainkat, alig várta, hogy a gyerekek körében is bevezethesse a szorobán használatát a matematikaórákon.
A bemutató foglalkozásainkon résztvevő pedagógusok elképedve látták, hogy 45 perc alatt a szorobánt egyáltalán nem ismerő tanulók milyen ügyesen, fegyelmezetten dolgoztak.

Tekintse meg a szülőknek készített oldalunkat is! 
Kattintson a fejléc "Szülőknek" ikonjára vagy kattintson ide!

Jegyezze meg "szorobános forródrót" szolgáltatásun telefonszámát, amit az oldal láblécén is megtalál: 06-20-9-450-857 A legegyszerűbb kérdésekre és a bonyolultabbakra is találunk együtt megoldást. 
Írhat e-mail üzenetet is vagy használhatja az oldal alján, a láblécben az "ÜZENEK" gombot.