Mindent a gyerekekért!

Szorobán

Oldalainkon már nagyon sokat írtunk a szorobánról. Röviden: A szorobán ősi, japánból származó számolóeszköz. Az abakuszok közé tartozik, ez a japán abakusz. A felépítése egy pillanat alatt átlátható. A szerkezetéből is adódik, hogy a golyókat tartó tengelyek helyi értékeket jelölnek. Sokan hiszik, hogy nem a tízes számrendszer szerint kell használni. Ezt azért gondolhatják, mert a tengelyek 5 golyót tartalmaznak, ez sugallja számukra, hogy pl. az ötös számrendszert alkalmazzuk. Maradjunk a tízes számrendszerben, amit mindennapjainkban használunk. Tegyünk egy kiemelést, hogy a fölső golyó jelentsen (a saját helyi értékén belül) ötöt! Ekkor már a négy alsó golyó és az ötöt érő golyó együttesen 9-et jelent. Tehát a számokat 0-9-ig ábrázolhatjuk tengelyenként (helyi értékenként). Ez pedig nem más, mint a tízes számrendszer. Lényegében nincs ebben semmi japán titok!

Akkor mégis mi az a japán titok, amiért a szorobán a kiváló eszköz? Ha a japánok egyik vallására, a sinto vallásra gondolunk, akkor abban a természet és az ember a hangsúlyos. A szorobán használatában is az ember a hangsúlyos. A sok gyakorlás teszi jól és pontosan számolóvá a használóját. A gyakorlás pedig az eszköz segítségével nem unalmas, nem fárasztó. A gyerekek játéknak tekintik a szorobán használatát és nincs pozitívabb, mint a játszva tanulás. Játékból igen nagy mennyiségű feladatot képesek megoldani minden noszogatás nélkül, tehát gyakorolnak.

Címszavakban, mit fejleszt a szorobán?

- kitartó figyelmet
- koncentráló képességet
- finommotoros képességet
- az agy-kéz koordinációt
- vizualitást
- rugalmas gondolkodást
- munkafegyelmet, és -tartást
- praktikus gondolkodást
- GYORS, PONTOS SZÁMOLÁST

A szorobán fejlesztő ereje

A szorobán nem egy öncélú valami. Az egész embert fejleszti, emeli. Nézzük sorban, a teljesség igénye nélkül!
Mit fejleszt a szorobán? 
Mellé kell ülni. A szorobánt óvatosan kell kezelni, nem lehet kapkodni, de a gyors mozdulatokig türelemmel és kitartással el lehet jutni. Nagyrészt csak ujjaink mozdulnak a szorobán használata során. Mely ujjak? Pont azok, amik a ceruza, ecset fogáaáért felelősek. Ezek finommotoros mozgását fejlesztik a rengeteg gyakorlás során. Ezekkel az ujjainkkal írunk és végzünk más fimom munkákat.
Az ujjak és az agy kapcsolatát szintén fejlesztik. El lehet jutni addig, hogy az agyunk automatikusan végezzen apróbb rész-mozdulatokat. Ezzel nagy sebességre lehet szert tenni.
Az emberi agy egy pillantás alatt kevés számú momentumot tud felfogni. Az egy tengelyen lévő kevés számú golyó kényelmesen belefér az egy pillanat alatt felfogható és feldolgozható képbe. A gyerekek vizuálisan élik életüket. A szorobán használatával messze kitolódik az, hogy vizuálisak maradnak. (Mi, felnőttek, már kinőttük ezt a tulajdonságunkat, kevés felnőttnek adatik meg, hogy a vizualitás annyira átszövi az életüket, mint a gyerekekét.)
Az agyunk azon részét fejleszti, ami az elvont gondolkodásért felelős. Ha ezt az agyfelet folyamatosan használjuk (ingereljük), fejlődni, kiteljesedni képes. Ez az agyterület felelős még a nyelvek tanulásáért, a művészetek befogadásáért is. 
A fent leírtak miatt lehet úgy fogalmazni, hogy az egész embert neveli, fejleszti a szorobán használata.

Tanfolyam szülőknek

- Miért végezzen a szülő szorobán tanfolyamot?
Röviden azért, hogy segítse gyermekét. Maga megismeri a szorobán részeit, felépítését, a számok ábrázolását, a helyi értékeket, a műveletek végzését az eszközön. 
- Mennyire nehéz egy ilyen tanfolyam?
Csak annyira mint kb. egy skandináv keresztrejtvény. Egyetlen olvasásra is meg fog jegyezni annyit, amennyivel támogatni tudja a gyermeket a tanulásban.
- Hogyan lehet megtanulni a szorobán használatát?
Kényelmes távoktatással végezhető tanfolyamunk van erre. Ez a tanfolyam ingyenesen látogatható, egyetlen feltétel, ha elkezdi, végezze is el! Főleg ennek a honlapnak a segítségével tanul majd.

Tanfolyamok

Mi szükséges, hogy a gyermek tanulhasson a szorobán segítségével?

A legelső feltétel nyilvánvaló, egy szorobán. Ha több gyermek tanulná, mindenkinek legyen saját szorobánja. Ha Ön a gyermekével együtt szeretne tanulni, ajánlatos, hogy legyen Önnek is szorobánja. A szorobán egy eszköz, ami személyes használatra való.

A szorobán használatának megértéséhez példák kellenek. A gyakorláshoz pedig rengeteg feladat. A munkafüzeteinkben ezek megtalálhatók. A rajzos példák és a sok gyakorló feladat is.

Azért, hogy egy kicsit segítsünk, csomagokat állítottunk össze. Ezek közül választhat Ön is.

Szülőként mit tehetek a szorobánért?

Alapítványunk nonprofit módon tevékenykedik. Várunk adományokat, amik támogatják a munkánkat (szigorúan nem fizetésre, vagy egyéb személyes felhasználásra költünk!). 
Tehet céltámogatást is, ahol megszabhatja, hogy mire fordítható az adománya (egy gyermekcsoport, vagy néhány tanuló, ...)
A támogatás levonható az adóalapból az ide vonatkozó szabályok szerint. Tudni fogja, hogy mire költöttük adóforintjait, nem tűnik el csak úgy, egyszerűen. A támogatásról nyilatkozatot állítunk ki. Kérésére közöljük Önnel, hogy hol tart a támogatása, milyen eredményt értünk el az Ön segítségével. (Például, ennek a honlapnak a fejlesztésére a kapott összegből létrejöhetett ez az oldal a fejlesztő szoftver megvásárlásával.)
Várjuk az adója 1 %-át is. A 19085421-1-06 adószámot megjelölve és az Első Szorobán Alapítván nevére adhatja az 1 %-ot. Ennek felhasználása szabályokhoz kötött, a befolyt összegeket együtt kezeljük és az eredményekről beszámolunk.
Ha gondolja, rendszeresen rendelkezhet úgy, hogy adóalapja 1 %-át alapítványunk kaphassa. Ehhez minden évben címezze alapítványunknak a támogatását! 
Ha át kívánja gondolni, keresse fel alapítványunkról szóló oldalunkat! Kattintson ide!