Tanfolyamaink

Ez az oldal értékes szöveget tartalmaz, kevés képpel. Mielőtt bármilyen gombot megnyomna, feltétlenül olvassa el!

Szorobán tanfolyamok az évek tükrében

Történeti áttekintés, nem biztos, hogy röviden

A makói szorobán műhely keretében a legkorábbi tanfolyami rendezvényünk 1992. tavaszán volt (két turnus, egy felnőtt és egy gyermek csoport). 
Alapítványunk szervezésében már 1993. júniusában 20 órás tanfolyamot tartottunk Szegeden. Ez év nyarán több turnusban, családi programokkal egybekötve a Maros partján, kellemes környezetben tartottunk tanfolyamokat. Ezután folyamatosan, minden nyáron több szorobános pedagógus képző tanfolyam is indult.
Tanfolyamaink gyakorlatában megjelent a kurzus végi vizsgáztatás. Ezt 1998-ig folytattuk.
1998-ban az alap szintű tanfolyamunkat akkreditáltattuk. Ekkor vált szét a 60 órás tanfolyam úgy, hogy az első részét távoktatással, a másik részét szemtől szembeni oktatással végeztük. A tanfolyam anyagát filmre vittük és VHS kazettán juttattuk el a tanulóinkhoz. Mellette természetesen tanulást segítő útmutató és gyakorló munkafüzetek is az oktatócsomag részét képezték.
A szorobán oktatásáról előadáson számoltunk be a távoktatásunkról az Agria Media '98 konferenciáján.
A tanfolyamok akkreditációja már kötelező lett (1999.).
1999. februárjában már teljesen kiforrott távoktatási rendszerrel indítottunk (folyamatosan) 30 órás tanfolyamot a másik 30 órás osztálytermi oktatással, ami nyaranta indult.
Ebben az évben akkreditálásra került 120 órás emelt szintű tanfolyamunk is.
A Magyar Tudományos Akadémián mutathattuk be a távoktatási rendszerünket (VEAB).
2000. évtől képzett tananyagfejlesztő és szaktutor látja el a tanfolyamok fejlesztését és felügyeletét, valamint szakmai munkáját.
2003-ban a HunDidac szövetség nemzetközi díjversenyén a Magyarországon először kiosztott "A XXI. Század Taneszköze" elismerő címet kapta több pályamű mellett az oktatási rendszerünk.
2009-ben a Youtube közösségi megosztó csatornára is felkerült a távoktatással végezhető (nem akkreditált) tanfolyamunkat támogató videó gyűjtemény 7 filmje.
2022-ben a Google felhő alapú szolgáltatása segítségével folyik a 30 órás akkreditált tanfolyamunk.

A távoktatásos tanfolyamról általában

Néhány szó a távoktatásról, E-Learning-ről: 
A távoktatás alkalmával
- Ön és tanulótársai eltérő időben, saját időbeosztás szerint, egyéni tempóban tanulnak.
- Ön és tanulótársai különböző földrajzi helyen (nem egy tanteremben) tanulnak.
Ki sem kell mozdulniuk otthonukból.
- Ön nem ismeri személyesen oktatóját, de kapcsolatot tart vele, segítséget kérhet tőle, véleményét közölheti.

A kisebb tanfolyamunk ingyenes végzésének két kimondatlan követelménye van: 
A legfontosabb, ha Ön elkezdi a tanfolyamot, ne hagyja abba! Ha mégis abba kell hagynia, tegyen meg annyit, hogy jelzi ezt a tutornak (segítőjének)! 

Hasznos, ha a szorobános információk gyorsan és pontosan az Ön postaládájába kerülhetnek.
Az előző mondatra épül a másik fontos dolog, hogy a tanfolyamot kezdők bekerülnek egy adatbázisba. Az adatbázis segítségével tájékoztató levelet küldünk. A hírlevelek nem túl sűrűn fogják terhelni a levelezését, felesleges információval nem fogjuk zavarni! Amennyiben zavarnak a leveleink, le lehet iratkozni. (Adataikat természetesen a jogszabályban előírtak szerint kezeljük!)

Minden elérhető tanfolyamunkon a segítő (tutor) feladata, hogy segítse Önt a számítógép kezelésében (letöltés, feladatok visszaküldése…). A felmerülő szakmai (szorobános) kérdéseire választ ad, javítja és értékeli az Ön beküldött feladatait, segít a továbbhaladásban, elérést biztosít az új tananyagrészhez, információt nyújt az esetleges eszközbeszerzéshez, gyakorlóanyagok megszerzéséhez, lehetőséget kínál a továbblépésre (következő tanfolyami egység).  A tutornak öt munkanap áll rendelkezésére egy tanuló leckéjének az ellenőrzésére, javítására, véleményezésére, az új lecke kiadására. Ezért kérjük, hogy ha öt nap után nem kap semmit az oktatóközpontból, jelezze! 

Nálunk a tanfolyam azért ingyenes, mert mivel ez nem egy bonyolult dolog, megtanulható. Igyekszünk mindenki számára elérhetővé tenni a tudást. A megszerzett tudást is ugyanolyan könnyedén át lehet adni a gyerekeknek. A titok a gyakorlásban van és abban, hogy ez egy eszköz segítségével történik. Ezért nem kérhetünk tízezreket óránként, lényeg az, hogy mások megteszik. Ha azt választják, azt a rendszert fogják pénzelni és éltetni. A mi tanfolyamaink nem pénzbehajtó eszközök, nem kiáltunk ki senkit zseninek!

A tanfolyam elvégzése után...
Nem csupán a tanfolyam alatt, de később is maradjunk kapcsolatban!

Az ismerkedési szintű tanfolyamra jelentkezni a zöld mezőben található információ szerint lehet.

A 30 órás akkreditált tanfolyamra jelentkezni a piros ​mezőben található információ szerint lehet.

FIGYELEM!

A továbblépéssel Ön elfogadja a következő feltételeket: A tananyag szellemi termék, tulajdonosa van akkor is, ha az az Inreneten publikálásra került. A tananyag részeinek vagy egészének felhasználása tanfolyam tartására, gyermekek korrepetálására nem használható! A tananyag részei vagy egésze engedély nélküli továbbadása, nyomtatása, publikálása törvénybe ütközik. A kapott elérési lehetőség egyedül Önt illeti meg, az át nem ruházható, másokkal meg nem osztható. Ugyanez vonatkozik a letöltött fájlokra is.
A jogosulatlan felhasználás törvénybe ütközik.

Bármelyik lenti gombra kattintással Ön elfogadja a feltételeket.

Az ismerkedési szintű tanfolyam nem akkreditált, tehát nem jelent automatikusan kredit-pontot a pedagógus-továbbképzésben. Kredit pontok megszerezhetők e tanfolyam elvégzését követő egy évben, ha a tanfolyam ingyenességétől eltekint és kifizeti a tanfolyami díjat.
Ennek a tanfolyamnak az a feladata, hogy közelebb hozza az érdeklődőket a szorobán használatához, döntési helyzetbe emelje Önt ahhoz, hogy vállalja-e akkreditált tanfolyamunkon a tanulást. A tanfolyam elvégzését 14 év felett javasoljuk. 
Különböző böngésző programok használata esetén a képernyőn kialakuló látvány más-más lehet. Nem biztos, hogy a lapok olyan formájukban maradnak, ahogyan a szerkesztő azt az Ön számára előkészítette. Reméljük, ez a tanulást nem befolyásolja! Természetesen ezért felelősséget nem vállalhat senki!

1. 

Ismerkedési szint

INGYENESEN elvégezhető, rövid futamidejű távoktatással végezhető tanfolyam