Összeadás és kivonás kettős váltással

A kettős váltással járó műveleteket három mozdulattal tudjuk megoldani. Ötvöződik a tízes és az ötös váltás. Ugyanúgy végezzük a műveleteket, mint a tízes váltásnál, viszont a többletet elvenni vagy hozzáadni csak ötös váltással lehet.

A szorobán működik, ki lehet próbálni rajta amit tanult!
(A működő modell akkor indul el, ha a zöld start zászlóra kattint. a további használathoz csak kattintson a mozgatni kívánt golyóra!)

A szorzáshoz és az osztáshoz elkészítettem egy működő modellt. A modellen választani lehet, hogy szorozni vagy osztani szeretne. (Kattintson a start zászlóra, majd válassza ki a műveletet!)
Ahogyan a modellen látja, a szorobánt három részre kell osztani , hogy a műveletben szereplő számokat ábrázolni tudjuk (mint a bal oldali kis szorobán esetében). Ez főleg a tanulás közben fontos. 
Ha a feladat leírva is látható (táblán, füzetben...), csak az eredményt kell ábrázolni (ekkor nem kell a szorobánt felosztani, használja a jobb oldali kis szorobánt!).

Az alapműveletek alkalmazása

Az alapműveletek gyakorlásához egy kis segítséget nyújtanak a következő oldalak:

Az alapműveletek nagyon praktikus használatára egy gyakorlati megoldás a mértékegységek átváltása. Ez kifejezetten makói fejlesztés.  Azon túl, hogy megtaláljuk benne a szorobánt, hatalmas gyakorlati vonatkozása is van, hiszen a mértékegységek átváltása nem a legnépszerűbb, de szorobánnal látványos és nagyon könnyűvé válik.

Mértékegységek átváltása