Bevezető a
mértékegységek átváltásához

Miért fontos a mértékegységek átváltásáról beszélnünk?
Valljuk meg őszintén, hogy ez a téma nem kifejezetten a gyermekek életkori sajátosságainak megfelelő. Mindig is nehéz volt, küzdelmes a tanulása. Nem jutott rá elég idő, nem volt a gyakorlásra sem időráfordítás, de megfelelő mennyiségű feladat sem. A gyerekek már attól is távol szerették volna magukat tartami, ha szöveges feladatok megoldására került sor, főleg akkor, ha azokban mértékegységes adatokkal kellett számolni.
Ma ennek vége van! A makói szorobános műhelyből került ki az az ötlet, mely a szorobánon összekapcsolja a helyi értékek és a mértékegységek megjelenítését. A mértékrendszerünkben (SI) található mértékegységek egymáshoz való viszonyát a 10 hatványaival tudjuk kifejezni. Ez adja a lehetőséget, hogy a helyi értékekhez kapcsolódóan, a szorobán segítségével végezzük a mértékegységes adatok átváltását és a mértékegységes adatokkal a számolást.
Ennek apropóján született meg a munkafüzet család harmadik tagja, ami szinte csak a mértékváltás problémájával foglalkozik, ad tömérdek gyakorló feladatot.


Készítsünk a makói szorobánhoz mértékváltó szalagot! Helyezzünk papírlapot a szorobán alá! "Hosszabbítsuk" meg a tengelyeket rajzzal! Írjuk alá a hosszúsági egységeket! Ha gyerekekkel végezzük ezt, nem fogják elfelejteni az egységeket, mint egy verset mondják: milliméter, centiméter, deciméter, méter, méter, méter, kilométer. Természetesen a szorobán alá jobbról balra haladva, a növekvő helyi értékek szerint kerül lejegyzésre, mint a képen.

Válassza ki, melyik mértékegységet szeretné használni! A kis programocska a megfelelő váltószalagot fogja mutatni. 
Kattintson a zöld zászlócskára! A kiválasztás a meghatározó szöveg előtti golyóra kattintással történik. 
Itt is talál egy "nullázás" feliratú gombot!
A mértékváltó szalagon piros jellel található az SI alapegysége. 
A tanultak alapján valamennyi SI mértékegység a szorobánra helyezhető, ha a mértékegységek közötti váltószám a 10 hatványaival jellemezhető.

Egy másik érdekes alkalmazás. Itt nem csak a fenti mértékegységes váltószalaggal, hanem egy törtes váltószalaggal kínáljuk a makói szorobán modelljét. A golyókra kattintással, mint az előbb, a mértékváltó szalag választható ki. 
A balra - jobbra nyilakkal mozgatható a helyi értékes váltószalag.

A mértékegységek átváltását segítő munkafüzet beszerzése:


Letölthető, pdf állományok a makói szorobánhoz (a képre vagy a  piros szavakra kattintással).

Munkafüzet

Visszatérés a szorobán bemutatásához:

A szorobán

Visszatérés az alapműveletekhez

alapműveletek

Ugrás a nyitólapra