Szorobános kiadványok

Magyarországon Vitathatatlan, hogy nem az 1990-es évek elején lehetett a szorobánnal találkozni itthon. Egyes tanítóképző főiskolai jegyzetek, matematikatörténeti írások, informatikával foglalkozó kiadványok rövid említést tesznek a szorobánról. Néha képet is közölnek az eszközről, gyakran nem a helyes állásban mutatják be azt. 

Magyarországon az első szorobánról szóló kiadvány Paksy Sándor munkája volt, amit a Calibra kiadó jelentetett meg 1991-ben. A könyvecske megjelenését a pedagógusok nagyon várták, mert magyar nyelven még nem jelent meg magyarázat, “használati utasítás” a szorobánhoz. A könyvre jellemző, hogy az összeadás-kivonás jól kidolgozott, érthető és világos, míg a szorzás és osztás kevésbé ilyen - egyetlen oka ennek az, hogy mind a kiadó, mind néhány türelmetlen kolléga iszonyúan sürgette a kiadást. Erre az időre tehető, hogy Paksy és Vajdáné Bárdi Magdolna arról értekezett, hogy hogyan lehetne bejuttatni a közoktatásba a szorobán használatát. Ekkor várta a pedagógusok érdeklődő része, hogy alakuljon egy szervezet, ami a szorobánnal foglalkozik. A társaság megalapítása nagyon zűrösre sikerült. Paksy is elhagyta a szorobánozókat, pedig nevéhez fűződött a társaság megálmodása, amit lazán elvitatnak tőle. 

A társaság alapításának zűrös éveiben magánszemély megalapította a mi szervezetünket (1992. tavasza). Semmiféle veszekedés, civakodás nem jellemezte az alakulást, a működésünkre is a barátságos hangulat jellemző és a maximális segítőkészség. 

Alapítványunk támogatásával kezdődött meg a magyarországi szakirodalom megteremtése. A pedagógus szabadság lendülete kapcsán 1991. tavaszán tanmenetbe illesztve megjelent a szorobán oktatás Magyarországon. A kis falu 1-3. osztályos tanulói Vajdáné oktató munkája kapcsán hihetetlen ügyességre tettek szert. Nagyon nehéz volt számukra elegendő feladatot készíteni, míg (ma már csak úgy emlékszünk rá, hogy az a régi öreg) Commodore 64-es nem kezdte el ontani Vajda József programja alapján a feladatlapokat. Mi volt a feladatlapokban a rendkívüli? 
Az, hogy a magyar matematika tantervhez igazodva különvált benne a váltás nélküli, könnyű feladatok halmaza és a váltások, amiket ilyen rendbe Vajdáné Bárdi Magdolna rendezte. Ez nem csak annyit jelent, hogy ő volt az első, hanem azt, hogy még Japánban, a saját hazájában sincs ilyen logikusan rendezve a szorobán módszertana. A feladatlapok ezreinek a válogatásából létrejött az első munkafüzet Számolj te is szorobánon! címmel.