Get Adobe Flash player
Próbálja ki!
A fenti kis szorobán azon része, amit nem takar a kéz, számolásra alkalmas. Böngéssze végig a portálunkat és próbálja ki, hogy hogyan működik a szorobán! Kattintson a golyókra, azok el fognak mozdulni.
Hírlevél
Ön is feliratkozhat a hírlevelekre:
Szorobán

A szorobán az abakusz család
egyik tagja. Az abakuszok a számok és a számolás
ábrázolására való eszközök.
Legtöbbször keretbe foglalt, tengelyekre* fűzött apró
tárgyak** helyváltoztatásával
történik a számok ábrázolása és a műveletvégzés.
A szorobán távolabbi őse a római abakusz, a szuan-pan
Kínából tekinthető a közvetlen ősének. Feltehetően az 1550-es években alakult a mai formájára a szuan-pan-ból.

*ezek vályúk is és huzalok is lehetnek

**amiket golyóknak, köveknek nevezhetünk

Szorobán forródrót

Kapcsolatfelvétel telefonon:
06-62-510-610
06-20-9-450-857

E-mail: vajda@szoroban,hu

Vegye fel vágólapra a fenti e-mail címet és helyezze a levelezője címzés sorába, majd cserélje ki a vesszőt pontra vagy egyszerűen jegyezze meg a nevet vajda, tegyen utána "kukac"-ot és folytassa a portál címével: szoroban.hu !

Levélben:
Első Szorobán Alapítvány,
6900 Makó, Soproni u. 14.

Jelen vagyunk az Interneten:
1998-05-13 11:47:10

Hozzászólások

A szemléltetésről

Sokan kérdezik, hogy a tanítási órákon hogyan lehet szemléltetni, hogyan lehet láthatóvá tenni a szorobánt. A lehető legjobb megoldás az írásvetítővel történő kivetítés, ha nem rendelkezünk intelligens táblával (…mert arra a szoftver a portálunk oldalsó részén már megtalálható!)

Ennek lényege az, hogy a szemléltetés is és a pedagógiai elvárások is maximálisan teljesülnek, mint más esetben ezek erősen sérülnek. A szemléltetésben a szorobán hatalmas árnyképe a legtűzőbb napsütésben is a tanterem minden pontjáról kiválóan látszik. A vetített képet a falra, vetítővászonra, de a tábla azon felületére is lehet vetíteni, ahol feladatokat is megoldunk, kiegészítjük… A szorobán képe mellett ide lehet vetíteni fóliáról is anyagunkat. Az írásvetítő a pedagógiai elvárásokat olyan módon támogatja, hogy nem szakad meg a tanulókkal a szemkontaktus, szemben állva a gyerekekkel folytatjuk a kommunikációt. Semmit nem takarunk testünkkel, látszik a szabályos ujjhasználat, a kéztartás, a műveletek (minden golyómozgás). Egyes írásvetítő típusok a szorobán (és más tárgyak, fizikai jelenségek, kémiai kísérletek…) kivetítésére alkalmatlanok. Ezeket a gyakorlatban “kobra” típusú írásvetítőnek nevezik. Itt a fény a fejben keletkezik, rávetítődik a céltárgyra, majd egy tükörre, ahonnan a fejre verődik vissza, ahol újabb tükör és az optika fogadja. A két tükör alkalmazása többszörös árnyképet okoz, hagyjuk meg ezt az írásvetítőt a manager uraknak, mert ez a szorobán kivetítésére nem jó (előnye, hogy könnyen szállítható, összecsukva kb. aktatáska méretű).

Ezek az írásvetítők kinézetükről kapták a “kobra” jelzőt. Többszörözötten vetítik vissza a tárgyak képét,

ezért a szorobán és más tárgyak kivetítésére alkalmatlanok.

Írja le a hozzászólását!