Get Adobe Flash player
Próbálja ki!
A fenti kis szorobán azon része, amit nem takar a kéz, számolásra alkalmas. Böngéssze végig a portálunkat és próbálja ki, hogy hogyan működik a szorobán! Kattintson a golyókra, azok el fognak mozdulni.
Hírlevél
Ön is feliratkozhat a hírlevelekre:
Szorobán

A szorobán az abakusz család
egyik tagja. Az abakuszok a számok és a számolás
ábrázolására való eszközök.
Legtöbbször keretbe foglalt, tengelyekre* fűzött apró
tárgyak** helyváltoztatásával
történik a számok ábrázolása és a műveletvégzés.
A szorobán távolabbi őse a római abakusz, a szuan-pan
Kínából tekinthető a közvetlen ősének. Feltehetően az 1550-es években alakult a mai formájára a szuan-pan-ból.

*ezek vályúk is és huzalok is lehetnek

**amiket golyóknak, köveknek nevezhetünk

Szorobán forródrót

Kapcsolatfelvétel telefonon:
06-62-510-610
06-20-9-450-857

E-mail: vajda@szoroban,hu

Vegye fel vágólapra a fenti e-mail címet és helyezze a levelezője címzés sorába, majd cserélje ki a vesszőt pontra vagy egyszerűen jegyezze meg a nevet vajda, tegyen utána "kukac"-ot és folytassa a portál címével: szoroban.hu !

Levélben:
Első Szorobán Alapítvány,
6900 Makó, Soproni u. 14.

Jelen vagyunk az Interneten:
1998-05-13 11:47:10

Hozzászólások

Számolóeszközök

A MÁSODIK LÉPCSŐ: számolóeszközök alkalmazása (abacus – abakusz)

A tárgy leírása Rekonstrukció / tárgy
A pénzváltók megjelenésével az abakuszok (abacus) is megjelentek. Ezek a számolótálcák ősi számolóeszközök, rajtuk apró tárgyak, kavicsok (calculus) mozgatásával számoltak. A pénzváltó nyakában egy táblát viselt, mint egy asztalt. Rajta kavicsok kirakására alkalmas hely volt a pénzérmék helye mellett.
A kereskedők és a pénzváltók járták az akkori civilizált világot. A számolótálca szerkezete a kor kézműveseinek fejlettségét követte.A kavicsok számára  helyi értékeknek megfelelő vályatokat készítettek.
(i. e. VI-IV. sz. környékéig)
Az  i. e.  IV. századból ránkmaradt szalamiszi számolótáblán a korai római számírás is felfedezhető. A tábla számolásra is alkalmas volt. A vályatok helyi értékeit római számírásra utaló I, V, L, X,… jelek határozták meg.
A pénzváltók asztalának mintájára egyre több eszköz született.
A római abakusz i. e. IV. – i. századtól az I. századig fejlődött és élte virágkorát.
Ez az eszköz kőből készült, valószínűleg termésekkel számoltak rajta. Az abakuszon látható a római számírás is, ami a helyi értékekre utal.
Időszámításunk kezdete körül a kézművesség fejlődésével és a kereskedők igénye szerint megváltoztak a számolásra alkalmas eszközök. Az eszközt bronzból készítették. A hosszanti nyílásokban szegecsek mozdultak el a számolás során. A római abakusz egyes példányain, mint a képen is látható, a tizedes törtek is helyet kaptak.
Gerbert francia szerzetes (a későbbi II. Szilveszter pápa, akitől a koronát kaptuk) matematikai tanulmányokat is folytatott. Nevéhez fűződik a nulla bevezetése is. A X. században fejlesztette ki ívelt oszlopabakuszát Gerbert.
A 27 tengelyes, tengelyenként 9-9 golyót tartalmazó eszközén a használója felé eső részen foglaltak helyet azok a golyók, amiknek értéke volt. Az ív távolabb eső részén a műveletvégzésre várt a többi golyó.
A legismertebb abakusz az európai abakusz. Virágkorát egészen a XVIII. századig élte. Az európai abakusz keretbe foglalt 10 tengelyen 10-10 golyóból áll. A tengelyek helyi értékeket jelöltek. A golyók megálapodás szerint elfoglalt helyén (jobbra vagy balra) jelentettek értéket.
A szláv nyelvterületen terjedt el a szcsoti nevű eszköz. Mondhatnánk, ahány ház, annyi szokás… Ahány ország, annyiféle számolószerkezet. A könnyen faragható nyírfa, a kovácsok által készített huzal lehetőséget adott az európai abakusz változatának megalkotására. A szcsoti alsó három tengelyén a kopejkákat, a többin rubeleket számoltak. A hiányosnak tűnő tengely csupán ezeket választotta szét. A festett golyók segítettek abban, hogy az 5-öst könnyen megtaláljuk.
Keletebbre haladva más anyagokat kínál a természet. Bambuszrudacskák és faragott fagolyók kerültek fakeretbe, bambusz keretbe
Kínában a XII. században. Az eszköz neve szuan-pan (számolótálca).
A szuan-pan felső golyói  5-5-öt jelentenek. A többi golyó 1-et ér. Használata megegyezik a szorobán használatával, amivel e weblap többi részén ismerkedhet meg.