Get Adobe Flash player
Próbálja ki!
A fenti kis szorobán azon része, amit nem takar a kéz, számolásra alkalmas. Böngéssze végig a portálunkat és próbálja ki, hogy hogyan működik a szorobán! Kattintson a golyókra, azok el fognak mozdulni.
Hírlevél
Ön is feliratkozhat a hírlevelekre:
Szorobán

A szorobán az abakusz család
egyik tagja. Az abakuszok a számok és a számolás
ábrázolására való eszközök.
Legtöbbször keretbe foglalt, tengelyekre* fűzött apró
tárgyak** helyváltoztatásával
történik a számok ábrázolása és a műveletvégzés.
A szorobán távolabbi őse a római abakusz, a szuan-pan
Kínából tekinthető a közvetlen ősének. Feltehetően az 1550-es években alakult a mai formájára a szuan-pan-ból.

*ezek vályúk is és huzalok is lehetnek

**amiket golyóknak, köveknek nevezhetünk

Szorobán forródrót

Kapcsolatfelvétel telefonon:
06-62-510-610
06-20-9-450-857

E-mail: vajda@szoroban,hu

Vegye fel vágólapra a fenti e-mail címet és helyezze a levelezője címzés sorába, majd cserélje ki a vesszőt pontra vagy egyszerűen jegyezze meg a nevet vajda, tegyen utána "kukac"-ot és folytassa a portál címével: szoroban.hu !

Levélben:
Első Szorobán Alapítvány,
6900 Makó, Soproni u. 14.

Jelen vagyunk az Interneten:
1998-05-13 11:47:10

Hozzászólások

Mértékismeret

A MÉRTÉKEGYSÉGEK ÁTVÁLTÁSA SZOROBÁN SEGÍTSÉGÉVEL

Valóban nagy segítség a mértékismeret tanulásában a szorobán.

A tengelyek helyi értékeket jelölnek. Egy-egy tengelyhez hozzárendelhetünk
mértékegységeket is. A képek segítségével ez könnyen elképzelhető, videofilmen megtekinthető és megtanulható.

Egy-egy tengelyhez hozzárendelünk
mértékegységeket. A mértékegységes
adatokkal úgy számolunk, mint más
számokkal.
Ez 2 méter vagy 20 deciméter?
A válasz: az attól függ, hogy
honnan kezdjük a leolvasást.
Minden mértékegység átváltására
alkalmassá tehetjük a szorobánt.
A mértékegységek átváltásához
sokat segít a szorobánhoz illesztett váltószalag.

8 hozzászólás ehhez: “Mértékismeret”

 • Márti:

  A mértékváltás szorobánon látványos, könnyen megérthető, egyértelmű! Alsó tagozat réme a mértékegységes feladatkör, de ezzel a módszerrel e téma megszerethető. Fantasztikus eszköznek ismertem meg a szorobánt, de szívesen még tovább is fejleszteném megszerzett “tudásomat”. Köszönettel tartozom a lehetőségért!

 • Katalin:

  Nagyon logikus az egész mértékváltás felépítése. Különösen az idő mértékegység tetszett. Érdemesnek tartom ötödik osztályos gyerekek számára megtanítani a szorobán használatát. Nagyon jól elmélyíti a helyiérték fogalmát, szinte magától beégeti a kicsi fejükbe. Feltétlenül alkalmazni fogom. Köszönöm a lehetőséget és a segítséget.

 • P. Edit:

  A mértékismeretek tanítása eléggé nagy problémát okoz. A gyerekektől eléggé távol álló dolog, nehezen értik meg az átváltásokat. Azt gondolom, hogy a szorobán sokat segíthet az elsajátításban, hiszen a váltószalagon mindent egyértelműen lát, csak le kell olvasnia. A gyakorlatban is ki fogom próbálni, remélem sikerem lesz vele.

 • H Dóra:

  Szorobánon végezhető mértékegységes adatok, hihetetlen egyszerűen leolvashatóak, és logikusak.A váltószalag a kezdetben jól jöhet, egy idő után meg már látjuk is magunk előtt a tengelyekhez rendelt mértékegységeket. Köszönöm szépen, hogy megismerkedhettem vele. És ismereteimet tovább is szeretném majd bővíteni a közeljövőben.

 • Marci:

  Döbbenetes mennyire egyszerű és egyértelmű. Szinte nem is kell gondolkodni, csak leolvasni. Fantasztikus mennyire sokoldalú ez a kis szerkezet. Kiváncsi vagyok, mi mindent tud még?

 • Vajda József:

  Kedves Kriszti!
  Tisztelettel ajánlom figyelmébe a “Kölcsönkért gyerekek” projekt mértékismerettel foglalkozó DVD-jét! Válasszon mellé egy másikat is!
  Üdvözlettel: V. J.

 • Krisztina:

  Meglepett a mértékegységekkel való számolás egyszerűsége, de nagyszerűsége. Én saját gyermekemmel sokat szenvedtem ezen a témakörön az iskolában,mi az ujjunkon tanultuk. Második gyermekemmel biztos ezt a módszert fogjuk alkalmazni. Köszönöm.

 • Zsuzsi:

  Szorobánon végezhető feladatok mértékegységes adatokkal

  Hihetetlenül egyszerű és logikus a szorobánon mértékegységekkel dolgozni. Kezdetben jól jöhet a váltószalag, de egy idő után látjuk magunk előtt az egyes tengelyekhez rendelt mértékegységeket és csak megfelelően le kell olvasni a számképeket.
  Mindenkinek csak ajánlani tudom, akinek gondja van az átváltásokkal. Kisfiamnak rögtön ezt adom a kezébe, ha elsős lesz, így ezzel biztosan nem lesz kudarca e téren.

Írja le a hozzászólását!