Get Adobe Flash player
Próbálja ki!
A fenti kis szorobán azon része, amit nem takar a kéz, számolásra alkalmas. Böngéssze végig a portálunkat és próbálja ki, hogy hogyan működik a szorobán! Kattintson a golyókra, azok el fognak mozdulni.
Hírlevél
Ön is feliratkozhat a hírlevelekre:
Szorobán

A szorobán az abakusz család
egyik tagja. Az abakuszok a számok és a számolás
ábrázolására való eszközök.
Legtöbbször keretbe foglalt, tengelyekre* fűzött apró
tárgyak** helyváltoztatásával
történik a számok ábrázolása és a műveletvégzés.
A szorobán távolabbi őse a római abakusz, a szuan-pan
Kínából tekinthető a közvetlen ősének. Feltehetően az 1550-es években alakult a mai formájára a szuan-pan-ból.

*ezek vályúk is és huzalok is lehetnek

**amiket golyóknak, köveknek nevezhetünk

Szorobán forródrót

Kapcsolatfelvétel telefonon:
06-62-510-610
06-20-9-450-857

E-mail: vajda@szoroban,hu

Vegye fel vágólapra a fenti e-mail címet és helyezze a levelezője címzés sorába, majd cserélje ki a vesszőt pontra vagy egyszerűen jegyezze meg a nevet vajda, tegyen utána "kukac"-ot és folytassa a portál címével: szoroban.hu !

Levélben:
Első Szorobán Alapítvány,
6900 Makó, Soproni u. 14.

Jelen vagyunk az Interneten:
1998-05-13 11:47:10

Hozzászólások

Szorobán mozi

Mozizzon velünk!

Bár érdekes a repertoár, csak szorobános filmek forognak, egyike-másika talán nem is teljes film, csak valami videós feljegyzés, mégis találni fog érdekes témát. Született pár film, amit a technika előrehaladtával más hordozóra tudunk már menteni, olcsóbb, gyorsabb a sokszorosítás és a kezelés is. Ami régi VHS szalagon, vagy SVHS technológiával és HI8 szalagon majd MiniDV szalagon látta meg a napvilágot, most DVD formátumban újjászületik. Archívumunk a technikai feltárás jóvoltából egyre bővül. Mit ér ez a sok film, ha nem lehet közkinccsé tenni? Ezért bővítjük a tájékoztatás körét azzal, hogy kölcsönözhetővé tesszük legtöbb filmünket. A minőségért nem vállalhatunk felelősséget, de az biztos, hogy csak szorobános filmeket adunk át.

A kölcsönzés feltételei: Szögezzük le már az elején, hogy szellemi termékekről van szó. Ugyanúgy gusztustalan ezeket a filmeket a kölcsönzés alatt még saját célra is lemásolni, mint más filmet. Ha meg kívánja szerezni, keresünk rá módot, ami nem drága, bár drágább, mint a kalózkodás, de szakasztott olyan, mint az eredeti és számlával bizonyíthatja, hogy ez az Öné.
A kölcsönzés: A kölcsönzés időhöz kötött. A feladástól számított három hét a DVD korongok távolmaradása. Ez azt jelenti, hogy a feladás napjától számított 21 naptári napon belül kell visszaküldeni a csomagot. Van mód a hosszabbításra is, de ezt a kölcsönzési időn belül kell megtenni. A kölcsönzés díjtalan. Talán ezért is butaság átmásolni.
A kölcsönzéshez töltse ki az alábbi sorokat!
A vetítés: Azért kölcsönzi ki ezeket a filmeket, hogy megtekintse. Azt, hogy hányszor nézi meg, csak Önre tartozik. Ha céges a kölcsönzés (iskola, pl.) ugyanez vonatkozik rá is. Csak megtisztelő, hogy lejegyzik a megtekintések számát a DVD-t kísérő jegyzéken. Kinek, kiknek mutatható be a kölcsönzött film? Szó szerint bárkinek, csak minden néző álljon hozzá pozitívan! Keresse a vetített anyagban mindenki az új információt, az akadékoskodók maradjanak távol a vetítéstől! Ezzel megtisztelnek bennünket, a filmek alkotóit, tulajdonosait és azt a személyt is, aki kölcsönözte, vállalja a bemutatást. Ismét megjegyzem, hogy archív felvételekről van szó. Egyébként is, ami történt az megtörtént.
A kölcsönzés vége: A 21 nap lejárta előtt a DVD mellett található “Játszási engedély”-t ki kell tölteni, aláírni (ha céges, lepecsételni). Itt van rá lehetőség, hogy pár sorban véleményt közöljenek, de ezt ennek az oldalnak az alján bővebben is megtehetik hozzászólásként. A DVD-t becsomagolva, megcímezve juttassa vissza hozzánk.
Az odaszállítás és a visszaszállítás postaköltsége is a kölcsönzőt terheli.

Garanciák: Ha a korong a kölcsönzés alatt megsérül (kivétel a postai szállítás, mert az őket terheli), számlát küldünk a DVD-ről, amit illik kifizetni. A fizetés elmulasztása természetesen jogi következményekkel jár! Ha a DVD elvesz, ugyanez a helyzet. Ha szeretné azt a kópiát megvásárolni, ne utaztassa, jelezze nekünk a kölcsönzési időn belül, és gondoskodunk róla, hogy számla ellenében tudjon fizetni érte. A játszási engedélyt ekkor is visszakérjük, kitöltve.
Ha a 21 napot meghaladja a kölcsönzőnél töltött idő, automatikusan küldjük a számlát! Ez a számla nem fog egyezni a sima vásárlás számlájával, erre érdemes odafigyelni! Van bűnti! Több is. Aki egyszer “megégett”, engedje meg, hogy bizalmatlanul kezeljük! A legközelebbi kölcsönzéskor már csak utánvétesen, a vásárlási áron fogjuk küldeni a korongot! Gondolom, ez megérthető. Ha ez a korong a feltételeknek megfelelően tér vissza, a kölcsönző rehabilitálta magát és nincs tovább bünti.
Hány filmet lehet egyszerre kölcsönözni: Csak két filmet adunk át. Bár várható, hogy ez a szám maximum egy koronggal bővül, de ki tudja…

Ha ezt idáig figyelmesen elolvasta, a következő gomb megnyomásával tudomásul is vette.

A filmarchívum listája

Kölcsönözni szeretnék

 

3 hozzászólás ehhez: “Szorobán mozi”

 • H. József:

  A Mértékismeret c. filmhez:
  Csak a csodálat és a tisztelet szól belőlem ismét.
  Már sokan méltatták a mérőszalagos mértékváltás előnyeit, úgyhogy másokat nem akarok idézni. Talán annyit még hozzáfűznék, hogy igazából most értettem meg, hogy a legtöbb gyerek problémája a matematikában az elvonatkoztatás. Az elvont gondolkodás csak hosszú idő után alakul ki, de akkor is “valamihez” köti az ember az elvont számfogalmakat, még ha nem is konkrét mennyiséghez. De mindenképpen tudnom kell, hogy az a “valami” amit tört -, (vagy tizedestört formájában határozok meg) “bármi” lehet. Másképpen nem is tudunk gondolkozni. A mértékváltásos módszer a tört fogalmát és a törtekkel való műveleteket is segít megérteni. Amikor a tanárnő különféle mérőeszközöket mutatott be a gyerekeknek, rögtön felismertem, hogy ez számukra nem csupán érdekesség, vagy segítség ahhoz, hogy jobban tájékozódjanak a mértékegységek között, vagy összefüggésbe tudják hozni a tanultakat a mindennapi élet dolgaival. Sokkal többről van szó. Az elvont gondolkodás képessége fejlődik. Tulajdonképpen a mértékegységek is elvont fogalmak. Bár konkrétabbnak tűnnek mint a puszta számok. H azt mondom, hogy 1,5 cm, akkor azt bizonyára könnyebben elképzeli a gyerek, mint ha csak annyit mondok, hogy 1,5, esetleg 1,5 “valami”. De a cm-t is csak úgy tudom elképzelni, hogy fölidézem a szabó centi, vagy a tolómérce képét. Viszont a km már olyan nagy távolság, hogy szabó centivel nem lehet lemérni, így elképzelni sem. Ezért keverik össze a gyerekek gyakran mértékegységeket. Több helyiértéket is tévedhetnek. Mint az egyszeri volt diák, aki nagyon gyenge volt matekból. Találkozott a régi tanítójával, aki megkérdezte tőle, hogy mivel foglalkozik. Mire ő azt válaszolta: “Búzával kereskedek. 1000 Ft-ért megveszem mázsáját, és 5000-ért eladom. Így tehát ez a 4% a hasznom.” Nem mindegy az az egy-két nulla! Visszaemlékszem, hogy nekem középiskolás koromban is az egészen kis számok okoztak gondot. Nem túl nagyot, de a mikrométernél kisebb egységeknél bizony számlálnom kellett visszafelé. A szorobán és a mértékváltó szalag tökéletesen helyreteszi a helyiértékeket a fejben, és megtanít elvonatkoztatni.
  Aztán arra is gondoltam a film közben, kicsit szomorúan, hogy – bár Vajda Józsefné tanárnő kiváló pedagógus, és irigylésre méltóan jól magyaráz – így azért jóval könnyebb. Mintaóra … minta tanár … mintagyerekek … filmfelvétel … ott van az egész tanári kar, meg a szülők is … kénytelenek a gyerekek rendesen viselkedni. De tudom, hogy nincs igazam. Nekünk az oktatás minőségével kell foglalkoznunk. A gyerek természete eleve olyan, hogy nyitott az újdonságokra és az ismeretek befogadására. Ha tényleg jó a szellemi táplálék amit kapnak, ráadásul tevékeny résztvevői, nem csak passzív befogadói ennek, akkor kénytelenek lesznek odafigyelni, mert magukkal ragadja őket az öröm és a sikerélmény.
  Tisztelettel
  József

 • Lívia:

  Vajda József a kölcsönözhető videók közül elküldte részemre Varga Márta : Szorobán a Fókusz-ban című munkáját. Ezt a szülőknek bemutatva már nem kellett túl sokat beszélnem, mindenki látta, hogy az eszközt érdemes a gyerekek kezébe adni. Alig várják most már ők is, hogy megérkezzenek a szorobánok , és használhassuk őket.

 • Lívia:

  A kölcsönözhető DVD-k sokat segítettek nekem. Onnan tudom, hogy a gyerekek nem „nőnek hozzá” a szorobánhoz, anélkül is képesek a dolgozatok megírására, a feladatok elvégzésére.
  Öröm volt látni a felvételen a gyerekek boldog arcát, ami a munkavégzést végigkísérte. Játszi könnyedséggel sajátítottak el olyan tananyagot, ami gyakran fejtörést okoz még felnőtteknek is.

Írja le a hozzászólását!